I lördags var det äntligen dags att dra igång Ungoteket och det gjordes på inspirerande Bergagården strax utanför Vargön, uppe på Hunneberg. I OK Skogsvargarnas förträffliga klubbstuga samlades ungefär hälften av de som anmält sig till Ungoteket för att lära sig om hur idrotten fungerar i Sverige, hur man informerar och kommunicerar så bra som möjligt och de fick även chansen att börja fundera på vilket föreningsprojekt de vill göra. På plats var ungdomar och mentorer från IK Gandvik, Lidköpings VSK, OK Skogsvargarna, OK Stenungsund, Ryda SK och en del av teamet från Brattås CK.

Först ut för dagen var Åsa Bogren från SISU Idrottsutbildarna. Åsa guidade deltagarna med hjälp av diskussioner, övningar och frågor genom hur idrottsrörelsen är uppbyggd i Sverige och hur en förening fungerar. Åsa berättade också om de planer som finns för framtiden inom idrotten, det som kallas Strategi 2025. En spännande satsning som ligger helt i linje med Ungoteket.

Åsa Bogren använder längden på deltagarna till gruppindelning.

Efter en god lunch fick grupperna börja fundera på föreningsprojektet. Föreningsprojektet är på sätt och vis finalen i Ungoteket, då får deltagarna chans att använda sina nya kunskaper. Men framförallt skapar föreningsprojektet utrymme för egna idéer, delaktighet och engagemang. Först fick var och en fundera och skriva sina idéer på lappar som sedan sorterades. Och idéer var det absolut ingen brist på! Några grupper bestämde snabbt vad de ville göra, andra valde ut sina favoriter för att fundera vidare efteråt. Träningsläger med roliga aktiviteter, rita en ny karta och arrangera tävling på den, tre-etappstävling med bland annat microorientering och övernattning i klubbstugan med olika orienteringsaktiviteter, var några av idéerna som vi kommer få följa och kanske även vara med på under nästa år.

Skogsvargarnas (aka Fikagänget) minsta problem var att komma på idéer.

Det var tråkigt att behöva stoppa skratten, kreativiteten och engagemanget men vi hade ju mer roligt att se fram emot: Benjamin Edlund från Mebia skulle informera och kommunicera… om information och kommunikation. Områden där det händer massor hela tiden och där det var tryggt att få en genomgång från någon som hänger med i svängarna. Vilken information behöver en förening sprida? Vilka informationskanaler används till vad? Och vilka sätt passar för olika situationer när vi ska kommunicera?

Benjamin och gruppen funderar över vad som behöver stå på föreningens hemsida.

”Hur alla olika delar inom en idrott fungerar”, ”Hur en styrelse fungerar”, ”Hur man lättare arbetar när man ska arrangera en tävling eller träning”, ”Hur man kan sprida information och kommunicera på olika sätt” och ”De olika förbunden inom idrott, SISU, information, kommunikation, Google drive, Ungoteket och mycket mer” var en del av vad deltagarna beskrev att de tog med sig från dagen.

Nästa gång det här gänget ses blir i Vara 3-4 februari och då blir det spännande att se vad som hänt i de olika projekten.

Ungoteket laddar om redan till på lördag 2 december, för då ses resterande deltagare på Hjortgården i Alingsås för att även dem träffa Åsa och Benjamin. 23 ungdomar med säkerligen över 200 idéer tillsammans blir en rejäl energipåfyllning i höstmörkret!