Natten till lördagen började det snöa ymnigt runt om i Västergötland med omnejd. Men decimeter med nysnö var inget som avskräckte när det vara dags att bege sig till Vara på lördagsmorgonen. Är det utbildningshelg så är det! På ett eller annat sätt tog sig totalt under helgen över 150 vetgiriga orienterare till Vara folkhögskola och checkade in på tävlingsledarutbildning, OCAD banläggning/teknikträning eller IdrottOnline på lördagen och Banläggning steg 1, steg 2 eller OLA, Eventor, Meos och SportIdent på söndagen.

Utöver dessa kurser träffades ledare för USM-truppen och O-CAMP, U10mila-föreningen och inte minst, årets Ungoteketdeltagare. Ungoteket motsvarade med sina ca 50 deltagare en tredjedel av alla anmälda till Utbildningshelgen och med O-CAMP- och USM-truppledarna inräknade kan nog medelåldern för årets Utbildningshelg ha varit den lägsta hittills. Ett steg i helt rätt riktning!

Bertil Åkesson instruerar i OCAD.

 

Några av O-CAMP-ledarna.

Mer om Ungotekets helg

Ungoteket bjöd på en fullspäckad helg. Elin Törnroth och Erik Hansson delade med sig av sina erfarenheter och värdefulla lärdomar från att arrangera. Elin med erfarenhet från fem års arrangerande av O-CAMP och Erik som bland mycket annat varit arenaansvarig på etapp 3 och 4 under O-ringen i Borås 2015. Förutom att planera en tävlingsarena och mycket lek skickade Elin och Erik med några väl valda visdomsord. Däribland att våga, ha en back up-plan och att ha roligt! Under det här passet fick deltagarna också chans att jobba med sina föreningsprojekt.

Skratt under en av alla lekar som Elin och Erik höll i.

 

Lovis, Erik och Ida från Brattås planerar en tävlingsarena.

Lördagen innehöll även Orienterings-IT och där ansvarade IT-meriterade Johan Käll som bland annat funnits med bakom IT-spakarna under Sommarlandssprinten. Johan hade värdefullt stöd av Joakim Gustafsson, för att få dagen att flyta på bra. Joakim jobbar precis som Johan med IT till vardags och sina kunskaper utnyttjar han och klubben Tibro OK när det är dags för Tibrotrippeln. När Ungotekarna fått en inblick i MeOS, SportIdent och Eventor fick de prova att genomföra en egen låtsastävling inne i lokalen.

Ungotekare bland SportIdent-enheter och datorer, värdefull orienteringsutrustning.

Hjalmar och Oskar från IK Gandvik planerar för sitt projekt tillsammans med klubbkompisarna Dea och Tuva; ett läger för klubben strax före sommarlovet.

För de som ville bjöd sedan lördagskvällen på välbehövlig träning och lek i gymnastiksalen. Och såklart även lite ”ledig” tid att umgås och ladda inför söndagen, då det var dags att inspireras i ämnet Ledarskap. Ledarskapsinspiratör var Karin Johansson (Sävedalens AIK) som började sin ledarkarriär redan som 12-åring. Genom åren har hon hållit i ett oräkneligt antal föreläsningar i det mesta som kan kopplas till idrott, med SISU som uppdragsgivare. Så att hålla i hela dagen på egen hand när kompanjonen Linda Westerberg tyvärr blivit sjuk, var inga problem för Karin. Vilka egenskaper har en bra ledare? Vad är bra för ledaren att tänka på vid instruktioner, feedback och när man leder en grupp. Till sist fick ungdomarna med sig praktiska rörlighets- och koordinationsövningar och gruppvis fick de prova på att vara ledare genom välja, instruera och genomföra en lek för resten av gänget.

Egenskaper som Ungotekarna tycker att en bra ledare har.

Många var förstående nog trötta när vi tackade Karin för en givande dag. Nu får Ungotekarna låta all ny kunskap och alla nya relationer sjunka in, tills det är dags att ses igen i mars. Då är det redan dags för träff 3 av 4, bara banläggning och kartritning återstår av Ungoteket. Och det viktigaste såklart: föreningsprojektet!

Tack för en rolig helg!