Ett lyckat Ungoteketprojekt under U10mila i helgen

Under helgen genomfördes Ungdomens 10mila i Ambjörnarpsskogarna. OK Tranan var en av arrangörsföreningarna och deras Ungoteketungdomar var i högsta grad involverade, allra mest genom sitt Föreningsprojekt som arrangerades under lördagen.

Totalt består Ungoteketgänget av sju Trananlöpare och de var alla engagerade på olika håll under fredagen och lördagen. I deras medverkan i Ungoteket ingår att genomföra ett valfritt projekt och där hade gruppen bestämt sig för att arrangera en Labyrintorientering i samband med U10mila. Teamet, bestående av Hugo Setthagen, Malin Nilsson, Gustav Östensson, Julia Elverlind, Maja Kindlund, Gustav Ohlin och Klas Johansson, har gjort all planering, uppsättning och genomförande på egen hand (med visst stöd från mentorn Peter ”Lillen” Nilsson). På torsdagen började byggnationen av labyrinten, för under fredagen drog tävlingarna igång och då väntade andra uppgifter: leda uppvärmningen för de tävlande, demonstrera växlingen, in- och utcheckning, utsättning av radiokontroller, insamling av kartor, stå i markan, kransmas och hare var några av rollerna som ungdomarna axlade. Och eftersom U10mila är den tävling den är, så blev det till att hålla sig vaken även under natten. Med andra ord bjöd helgen på mycket jobb, men också mycket roligheter och värdefulla erfarenheter.

”Vi är nöjda och det var roligt!” säger Julia Elverlind och Gustav Östensson instämmer: ”Jag hade flera uppgifter under helgen, incheckning, markan och kartinsamling bland annat, men Labyrintorienteringen var nog roligast”. Labyrinten skapades av snitslar och pinnar, där gruppen lade åtta olika banor. De hade även tagit fram kartor och utlåning av SI-pinnar. Under de cirka 2,5 timmarna som labyrinten var igång hann ungefär 150 starter göras. Några sprang flera gånger för att försöka få en bättre tid och hamna på topplistan. Julia tycker att det var många startande med tanke på att vädret inte var det mest spännande, och Gustav tror att de hade kunnat få ännu fler om de hade marknadsfört labyrinten mer. Att göra liknande aktiviteter i framtiden känns lockande ”men då blir det fokus på bara labyrinten” avslutar Gustav, då nattvakan tagit en del på krafterna, förståeligt nog.

Mentorn ”Lillen” är mer än stolt över ungdomarnas insats. ”Jag hade fullt upp med andra uppgifter hela helgen, så ungdomarna fick sköta sig helt själva” säger han. Det innebär att alla frågor och problem som dök upp, som skydd mot regn och provisoriskt staket, fick de lösa själva och det gjordes perfekt. ”Det engagemang ungdomarna visat under helgen är fantastiskt” summerar Lillen, som kan slappna av efter ett i övrigt lyckat U10mila-arrangemang.

Imorgon tisdag, genomför nästa Ungoteketgäng sitt Föreningsprojekt. OK Kullingshofs ungdomar arrangerar Magrasprinten utanför Vårgårda, med första start kl.18. Läs mer mer om tävlingen här!