Årets Ungoteketupplaga genomförd – grattis till våra nybakade ledare och arrangörer!

Den andra upplagan av Ungoteket är nu genomförd och tolv ungdomar från föreningarna Tidaholms SOK Sisu, OK Kullingshof respektive OK Tranan kan nu kalla sig ledare och arrangörer inom orientering. De har nämligen deltagit på sju utbildningstillfällen där de fått lära sig om idrottsföreningen, information och kommunikation, att arrangera, orienterings-IT, ledarskap, banläggning och kartritning. Därtill har de använt sina nya kunskaper vid planering och genomförande av ett projekt. Ungdomarna har själva bestämt vilka projekt de skulle genomföra och tack vare deras insatser har följande arrangemang ägt rum under året:

  • 13-14 maj arrangerade Clara Jakobsson från Tidaholms SOK Sisu ett träningsläger för ungdomarna från kretsen. Med ungdomar och ledare inkluderat deltog ungefär 25 personer och Clara ansvarade ensam för bland annat planering, banläggning, aktiviteter och fördelning av arbetsuppgifter till övriga ledare. Här kan du läsa mer om Claras projekt!
  • 5 augusti bjöd OK Tranans Malin Nilsson, Julia Elverlind, Maja Kindlund, Hugo Setthagen, Gustav Östensson och Gustav Ohlin på Labyrintorientering under Ungdomens 10mila. Det blöta vädret avskräckte föga, då över 150 starter gjordes under de 2,5 timmarna som labyrinten var igång. På den cirka 10 x 10 meter stora labyrinten hade teamet lagt åtta banor och många kämpade för att ta sig in på topplistan. Mer om Labyrintorienteringen finns att läsa här!
  • 8 augusti var det så OK Kullingshofs tur. Isak Källsmyr, Gabriel Blad, Samuel Böke, Olof Knutsson och Tobias Erixon arrangerade Magrasprinten utanför Vårgårda. Gänget väntade sig 10, möjligen 20 starter. Det blev 70! Nu hoppas övriga i Kullingshof att Ungoteketteamet fortsätter arrangera och framförallt att det blir Magrasprinten 2.0 nästa år. I nyheten om Magrapsrinten kan du läsa mer. 

Tack vare ungdomarnas Föreningsprojekt har utöver dem själva, ytterligare ungefär 250 personer engagerats i en orienteringsaktivitet! Att Föreningsprojektet var bland det roligaste under Ungoteket var det flera som höll med om. Men även banläggning, orienterings-IT och ledarskap har varit bland det mest uppskattade.

Igår stod kartritning på programmet och utbildare Bertil Åkesson introducerade och lät ungdomarna prova på kartritningskonsten. Vilka hjälpmedel finns till hands vid kartritning? Vad är viktigast att få med? Vilka stenar och branter får vara med på kartan? Och hur grön är egentligen den här skogsdungen? Efter att ha svarat på frågor som dessa, gav sig samtliga ut i skogen för att fylla i luckor i kartan som Bertil trixat med. Det ritades på en genomskinlig plast fasttejpad ovanpå kartan och efteråt fördes avbilderna in i datorn med hjälp av ett kartritningsprogram. Deltagarna har nu tillräckliga kunskaper för att till exempel göra mindre revideringar av hemmaklubbens kartor. Tidaholms-Clara är i detta nu i full färd med att rita sprintkartor till DM i Tidaholm senare i höst och får användning av sina nya kunskaper direkt.

”Vad är egentligen en sten?” Clara, Bertil och Robert diskuterar.

Isak begrundar sitt verk.

Olof och Gabriel ritar in de saknade bitarna.

Gårdagens träff innehöll även en presentation från varje grupp där de berättade om sina projekt, det blev utdelning av intyg och Ungotekettröjor och till sist tog Sisu Idrottsutbildarnas Åsa Bogren över spakarna för att leda utvärderingen av Ungoteketåret. På så vis hoppas vi att Ungoteket blir ännu bättre och ännu roligare, när nästa gäng hänger på under 2017-2018. Anmälan öppnar nu på tisdag, 22 augusti. Är du mellan 14-25 år och vill lära dig att skapa och leda orientering? Då är det hög tid att anmäla dig och din förening! Du gör det här på hemsidan under Anmälan, från och med 22 augusti.